Decesul la domiciliu
Rezumat:
Sa ne informam despre decesul la domiciliu – ce proceduri legale se impun?
Decesul in familie reprezinta un eveniment tragic si care ia pe neasteptate pe oricine. Pentru o mai buna organizare, persoanele care se afla in fata unei tragedii de o asemenea amploare, pot sa apeleze la o firma cu servicii specializate, Precum Funerare Ieftine care ofera servicii funerare in Bucuresti. Exista etape ce trebuie parcurse pentru a obtine documentele legale in acest sens si in procedura de constatare a decesului sunt diferente intre moartea naturala si cea accidentala.
Constatarea decesului la domiciliu
Numai un medic abilitat poate constata decesul si poate elibera certificatul medical constatator al decesului la domiciliu. Aceasta constatare este posibila in urmatoarele variante:
• chemarea serviciului pe ambulanta si constatarea decesului de catre medicii de pe ambulanta, care nu este mereu garantata;
• constatarea decesului de catre medicul de familie, care insa nu este obligat sa se deplaseze la domiciliul defunctului, la orice ora;
• solicitarea unei firme, asa cum este Funerare Ieftine, firma de pompe funebre in sector 1, care colaboreaza cu medii specialisti si poate ajuta cu aceasta constatre a decesului la orice ora si in orice zi.
Cea mai rapida si mai eficienta varianta de a constata un deces la domiciliu este reprezentata de apelarea la o forma de pompe funebre cu autorizare data de Direcția de Sanatate Publica, conform HG 741 din 2016. In cazul unui deces violent sau accidental trebuie chemata Politia, iar costatarea va fi efectuata de serviciul INML.
Imbalsamarea si toaletarea in cazul unui deces la domiciliu (vezi servicii imbalsamare Bucuresti)
Dupa constatarea decesului, este necesara etapa de imbalsamare a defunctului. Acesta este un procedeu medical ce previne degradarea acelerata a corpului pana la inmormantare. Imbalsamarea este obligatorie si trebuie realizata de persoane calificate sau de medici cu specialitatea tanatopraxie. Acest medic poate emite certificatul de imbalsamare cu care familia poate depune trupul defunctului la capela.
Imbalsamarea este un procedeu urmat de toaletare, care consta in pregatirea corpului neinsufletit pentru spital de catre o echipa specializata, care contribui la conferirea unei imagini cat mai placute a decedatului in fata familiei si a celor dragi.
Obtinerea certificatului de deces
Certificatul Medical Constatator al Decesului este intocmit dupa 24 de ore de la producerea decesului pe baza actului de identitate al defunctului. Acest act se intocmeste la Starea Civila sau la primaria sectorului in a carei raza s-a produs decesul. Declaratia de deces se face in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei de catre persoanele prevazute de lege.
In cazul in care decesul se datoreaza unei sinucideri, a unui accident sau a cauzelor violente, declaratia se face in 48 de ore si intocmirea actului de deces se face doar cu aprobarea parchetului. Firma de pompe funebre la care apeleaza membrii familiei pentru a oferi ajutor cu inmormantarea poate oferi suport in obtinerea actelor si documentelor necesare declararii decesului, dar si pentru a obtine rapid ajutorul de inmormantare.