Cat valoreaza Chrome, cine il poate cumpara si ce ar fi Google fara el?

Guvernul american cere Google sa vanda browserul sau web Chrome pentru a-si limita avantajul competitiv, o masura care ar zgudui gigantul cautarilor daca unul sau mai multi cumparatori s-ar prezenta.

Departamentul de Justitie al SUA a recomandat miercuri aceasta masura judecatorului federal din Washington, care urmeaza sa se pronunte anul viitor cu privire la condamnarea Google dupa ce a fost gasit vinovat de practici anticoncurentiale in domeniul cautarii online.

„Ar fi o lovitura majora pentru Google”, spune Dan Ives, analist la Wedbush Securities, «si le-ar schimba drastic modelul de afaceri».

„I-ar priva de un portal de internet important, de pe care obtin o multime de informatii pe care le pot utiliza pentru a-si antrena algoritmii si a-si consolida activitatea de cautare”, explica Beth Egan, profesor de publicitate la Universitatea Syracuse.

Lansat in 2008, Chrome acapareaza in prezent aproape 70% din piata browserelor, care a vazut cota de piata a Explorer si Edge, cele doua produse ale Microsoft, scazand de la peste 60% la mai putin de 5%.

In ciuda acestui fapt, observatorii nu vad amenintarea unei crize existentiale pentru Google in aceasta posibila vanzare.

Beth Egan face o paralela cu restrictia drastica impusa de Apple si browserul sau Safari asupra „cookie-urilor”, marcaje care permit companiilor sa urmareasca miscarile unui internaut.

„Advertiserii si-au spus: avem un unghi mort, dar ne vom descurca”, isi aminteste ea. „Si Google va face la fel.

Cat valoreaza Chrome?

Un analist de la Bloomberg estimeaza ca browserul, care are mai mult de trei miliarde de utilizatori, va fi vandut pentru cel putin 15 miliarde de dolari. Cu toate acestea, lipsa oricarui precedent semnificativ face ca orice estimare sa fie complicata.

Vezi si:  Windows 10: cum poti gasi codul WiFi fara eforturi

In 2016, compania norvegiana Opera Software ASA si-a vandut browserul unui grup de investitori chinezi pentru 600 de milioane de dolari, insa la momentul respectiv acesta avea doar 350 de milioane de utilizatori lunari.

Ce cumparatori?

„Chiar nu exista multi cumparatori potentiali pentru Chrome”, spune Evelyn Mitchell-Wolf de la Emarketer. Mai mult decat atat, adauga analistul, „este probabil ca toate companiile care isi pot permite acest lucru sa fie deja in atentia autoritatilor de concurenta”.

„Nu vad cine o poate cumpara fara sa creeze o noua problema de concurenta”, este de acord Beth Egan.

Pentru Evelyn Mitchell-Wolf, guvernul american ar putea totusi sa autorizeze un grup american sa achizitioneze browserul „pentru a prioritiza inovarea in domeniul AI (inteligenta artificiala) si pentru a pozitiona Statele Unite la nivel mondial” in aceasta noua tehnologie.

Ar fi acest lucru in beneficiul altor browsere?

„Daca Chrome se desprinde (de Google) si adopta implicit un alt motor, volumul de cautari va migra catre aceasta platforma si va ramane acolo atat timp cat calitatea nu se deterioreaza semnificativ”, reducand astfel cota de piata a Google, preconizeaza Evelyn Mitchell-Wolf.

Cu toate acestea, ea avertizeaza ca acest lucru presupune ca noul proprietar sa continue sa investeasca si sa inoveze in Chrome.

„Departamentul de Justitie considera ca oamenii folosesc Google pentru ca este motorul de cautare implicit (in Chrome)” si prezice ca, daca utilizatorii vor avea de ales, «vor alege altul, dar acest lucru mi se pare putin probabil».

Care va fi pozitia administratiei Trump?

Multi se asteapta deja ca judecatorul Amit Mehta sa nu urmeze recomandarile guvernului SUA privind Chrome. Pentru Angelo Zino de la CFRA, aceste masuri sunt „extreme si nu ar trebui sa fie impuse de instanta”.

Vezi si:  Windows 11: noutati, data lansarii, tot ce trebuie sa stii

In plus, perspectiva intrarii in functie a noii administratii Trump la sfarsitul lunii ianuarie „este o carte salbatica”, potrivit analistului.

In octombrie, Donald Trump lasase sa se inteleaga ca nu este in favoarea destramarii Google, considerand ca o separare ar penaliza Statele Unite pe plan international.

„Chinei ii este frica de Google”, a spus el, fiind in acelasi timp foarte critic la adresa grupului californian.

 

Sursa: https://www.la-croix.com/combien-vaut-chrome-qui-peut-l-acheter-et-que-serait-google-sans-lui-20241123

Category:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *