Care sunt cele mai eficiente moduri de incalzire a unei incaperi?
Nu trebuie sa dai o avere pe caldura din casa ta
Pentru majoritatea gospodăriilor, încălzirea este una dintre cele mai mari scurgeri de energie și una dintre cele mai semnificative preocupări în lunile de iarnă, în special in contextul actual, cand petrecem mult mai mult timp acasă. Există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de menținerea căldurii locuinței – de la încălzirea centrală convențională la sistemele de incalzire electrice in pardoseală; asadar, alegerea corecta a sistemului de incalzire va poate scuti de niste cheltuieli mari si va poate aduce confortul cautat.
Dar ce metodă oferă cel mai bun raport pret calitate?
- Încălzire centrală
Încălzirea centrală pe gaz este ceea ce veți găsi în marea majoritate a caselor din Romania și rămâne opțiunea implicită dintr-un motiv. Este accesibil, fiabil și a devenit mai eficient din punct de vedere energetic datorită progreselor recente ce priveste centralele. Totuși, există dezbateri permanente – cât de des să o lăsați pornită, de ce consuma atat de mult combustibi, ce ne facem in contextul scumpirii constante a gazului… etc.
Daca ai o casa mare, s-ar putea ca ea sa se incalzeasca greu si sa te coste “la buzunar”. In plus, te lovesti peste tot de calorifere (care iti ocupa spatiu si iti limiteaza mobilarea/decorarea casei), ai mai mult praf si mai multa galagie.
- Incalzirea in pardoseala
Există ceva incontestabil de luxos în senzația unei podele calde, pentru picioarele desculte. Usor de reglat prin termostate inteligente, pe diferite zone din casa (lucru imposibil cu incalzirea centrala), se instaleaza rapid si te ajuta sa economisesti spatiu. Poti regla temperaturi variate pentru mai multe momente ale zilei, poti sa te bazezi pe programe smart ce invata singure de cat timp are nevoie casa ta pentru a se incalzi si poti controla totul de la distanta, de pe telefonul mobil.
Incalzirea este uniforma, nu ridica praf in aer (asadar, mai putini alergeni pentru persoanele sensibile), foloseste o resursa regenerabila, nu polueaza si se preteaza atat la constructii noi cat si la renovari.
Cum sa pastrezi caldura in casa?
Lucrurile mici vă vor ajuta să cheltuiți mai puțin pentru încălzire: ținerea ușilor închise, alegerea unor ferestre de calitate, izolarea corespunzătoare a conductelor. Nici izolația pereților, a podului și a mansardei nu trebuie neglijate! Toate acestea se aduna și reusesc sa te menține pe tine și pe familia ta confortabila si sanatoasa!