Cand trebuie aplicate tratamentele de dezinsectie?
Spatiile locuite de oameni pot fi adesea afectate de prezenta unor insecte si acarieni care pot transmite boli infectioase, contagioase si parazitare. Combaterea acestora este realizata prin procesul de dezinsectie si se realizeaza cu substante active numite biocide (insecticide) care sunt aplicate prin mijloace chimice si biologice.
Printre cele mai comune insecte si acarieni care trebuie sa faca obiectul unei dezinsectii sunt gandacii, plosnitele, furnicile, puricii si capusele. Prezenta acestora la nivelul unor spatii locuite (spatii rezidentiale, spitale, hoteluri, gradinite, birouri etc.) impune luarea unor masuri fitosanitare energice si consecvente.
Gandacii consuma orice tip de aliment organic disponibil, mai ales cele care contin amidon, dar pot consuma si hartie sau materiale aflate in descompunere. In general, prefera zonele calde, intunecate si umede din spatele mobilelor vechi, a electrocasnicelor sau fisuri din podele.
Plosnitele (de pat) seamana cu o samanta de mar si se hranesc numai cu sange. Prezenta lor este indicata de semne ale muscaturii sub forma unor pete rosii pe piele care, din nefericire, pot fi confundate cu alergii sau iritatii. Sunt rezistente si pot contamina suprafete intinse.
Furnicile sunt insecte care pot intra prin cele mai mici fisuri ale peretilor sau peluzelor, in cautare de dulciuri, substante grase specifice bucatariei sau apa. In urma lor, furnicile lasa feromoni care atrag alte furnici. Coloniile sunt numeroase si rezistente in timp. Combaterea locala nu este eficienta, iar diversele specii necesita tratamente diferite.
Puricii sunt paraziti care se hranesc cu sangele gazdei, de obicei animale de companie. In stadiu de larva, puricii folosesc orice rest organic ca hrana. Prezenta puricilor este semnalata de o stare de agitatie a animalului de companie care se scarpina in mod repetat. De aici, puricii pot migra pe pielea umana pe care o musca provocand inflamatii. In general, caldura si umiditatea, plus nedeparazitarea animalului de companie favorizeaza dezvoltarea rapida a coloniilor de purici.
Capusele se hranesc cu sange de mamifere sau pasari si prefera zonele umede cu vegetatie multa, dar si pesteri sau campinguri. Muscatura de capusa poate cauza boli in orice stadiu de dezvoltare. Ele sunt vectori pentru boala Lyme, dar si pentru alte boli care se manifesta prin febra si chiar paralizie.
Dezinsectia vizeaza toate aceste specii de insecte si acarieni pentru a evita pericolul pentru sanatatea umana si cea a animalelor de companie. Dezinsectia vizeaza simultan masuri de control, preventie si combatere care sunt specifice fiecarei specii. Recomandam consultarea unui persoane autorizate in combaterea daunatorilor deoarece numai aceasta poate alege corect modalitatea de dezinsectie si a substantelor eficiente, precum si a dilutiilor acestora, in functie de indicatiile producatorului.
Clean4you foloseste un ansamblu de metode si poate interveni la cerere in Bucuresti, Judetul Ilfov si restul tarii. Sunt preferate metodele ecologice si insecticide care pot fi aplicate in incinte locuite, unde este nevoie ca activitatea sa se reia la scurt timp dupa aplicarea substantelor insecticide.
Substantele utilizate in activitatea de dezinsectie sunt eficiente impotriva tuturor speciilor de insecte si acarieni, inclusiv colonii de tantari, muste, paianjeni sau alte insecte care inteapa. Personalul autorizat al firmei Clean4you foloseste substante autorizate care sunt biodegradabile, nu pateaza, nu sunt inflamabile si sunt compatibile cu mai multe tipuri de dispozitive de aplicare.
Dezinsectia trebuie aplicata periodic si preventiv, in functie de anotimp si este recomandabil sa fie urmata de dezinfectie.